I dag fattar kommunstyrelsen beslut om Gävle hamn. Foto: Gävle Hamn
Arkivbild.

Säkerhetskontroll saknades vid utförsäljningen av Gävle hamn

Utförsäljningen containerhamnen i Gävle verkar ha gjorts utan att granskas ur ett säkerhetsperspektiv, rapporterar Dagens Nyheter.

När ryskägda bolag ville göra affärer med hamnarna i Slite på Gotland och i Karlskrona ingrep regeringen – men när hamnen i Gävle såldes till utländska bolag gjordes ingen säkerhetskontroll, enligt DN.

Enligt tidningen ignorerade Gävle kommun flera varningar i samband med affären. Bland annat de från en affärskoordinator som till en början var en del av utförsäljningen.

– Jag kände mig otrygg i affären, något var inte som det skulle. Någonting luktade illa om man säger så. Vi jobbade på väldigt hög nivå med ryska regeringen så jag kände mig skyldig att ta reda på mer, säger koordinatorn till DN.

Hon ska då ha varnat bland annat Hans Wahlström, socialdemokrat och ordföranden i Gävle hamn. Han menar att han fört affärskoordinatorns budskap vidare till andra i kommunen, men att han inte fick någon respons.

Ingen av kommunpolitikerna som DN pratat med säger sig minnas att de diskuterat eventuella säkerhetsrisker, eller ryska intressen, under affären – utan beskriver utförsäljningen som en ekonomisk fråga.

I dag är det turkiska bolaget Yilport som har hand om driften av Gävle hamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".