Anna Sahlin står upp mot mäns sexuella övrgrepp mot kvinnor.
Anna Sahlin står upp mot mäns sexuella övrgrepp mot kvinnor. Foto: Sveriges radio

Artisten Anna Sahlin berättar om sexuella övergrepp i uppmärksammad kampanj

8:46 min

Söderhamnsartisten Anna Sahlin är en av dem som går ut och berättar om  sexuella övergrepp under hashtaggen #metoo som just nu sprids på sociala medier.

Anna Sahlin är sångerska och skådespelare från Söderhamn som på scenen kallar sig Sahlene. 

På tisdagen gick hon ut på Facebook och delade med sig av sina egna erfarenheter. Hon berättar att hon skrev texten mycket spontant, och hade inte tänkt att dela med sig på något annat sätt. 

– Att prata om det här i radio skrämmer mig. Men jag insåg att det kanske kan bli en möjlighet att förändra – eftersom jag såg att fler och fler skrev och mina vänner skrev. Det här är för viktigt för att stoppa. Jag tog mod till mig. Vi är så otroligt många som har varit med om liknande situationer. 

– Det här är någonting som kvinnor lever med dagligen – allt ifrån våldtäkter till andra typer av övergrepp. Det är olika sidor av samma mynt, säger hon.

Hon påpekar att hon inte gör det för sin egen skull utan att rörelsen är enormt mycket större än henne. 

– Som kvinna lär man sig att ta ansvar för mäns sexualitet. Det är sammankopplat med en känsla av skam. Det är sorgligt, upprörande och tragiskt.

Hör hela intervjun med Anna Sahlene i klippet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista