Eeva Östberg, strateg för social hållbarhet på Gävle kommun som ska förbättra situationen för romska kvinnor och barn.
Eeva Östberg, strateg för social hållbarhet på Gävle kommun som ska förbättra situationen för romska kvinnor och barn. Foto: Solena Helmersson/P4 Gävleborg

Så ska romska barn inkluderas i skolan – pilotprojekt i Gävle

Eeva Östberg: Tydlig signal från politiken att inte acceptera diskrimineringen
1:36 min

Gävle är en av de kommuner i Sverige som regeringen gett särskilt stöd till för att öka romers inkludering i samhället. Under minst tre år ska kommunen på olika sätt förbättra situationen för romska kvinnor och barn.

Abedin Denaj är ordförande i romska föreningen i Gävle. Initiativet med en riktad satsning på romer behövs, enligt honom – särskilt i skolan.

– För det första så har lärarna kvar en mentalitet när det gäller romer – att "de vill vara i den här sitsen" och att "de vill inte gå till skolan", säger han.

Gävle kommun blev 2016 en av de fem utvecklingskommuner som på uppdrag av regeringen ska arbeta mer med inkludering av romer.

Eeva Östberg, strateg för social hållbarhet på kommunen, säger att Gävle har bra förutsättningar för ett sådant här projekt.

– Det som de var ute efter var kommuner som hade utvecklingspotential när det gäller arbetet med romsk inkludering.

Eeva Östberg ansvarar för nationella minoriteter på Gävle kommun – och hon menar att behovet av en förändring är stort.

– I Gävle var det en tydlig signal från politiken. När de fick höra att vi har kommuninvånare som döljer sin kulturella identitet så var det tydligt att det inte skulle accepteras.

Nu när Gävle får möjlighet att arbeta med den romska frågan så hoppas Abedin Denaj att det leder till en större kunskap om en grupp som han menar är mycket mer än bara ett namn.

– Det handlar om att få mer kunskap om romer. Det är svenska medborgare vi pratar om också, många glömmer det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".