Länsmuseet omvärderar vems historia som berättas – öppnar i helgen

1:55 min

Efter att ha haft stängt för besökare i nästan två år, är det nu dags för Länsmuseet i Gävleborg att återigen slå upp portarna för intresserade länsbor och turister.

För att behålla sin relevans och förbli en del av länets kulturliv under tiden byggnaden renoverades - och dom 50 000 årliga besökarna inte kunde släppas in där - så tog museiledningen med sig samlingarna ut i länet.

– Vi har plockat ner varenda utställning och vartenda konstverk i dessa salar. Många har nog föreställt sig att museet stått som vanligt och att vi har putsat och fejat lite under stängningen, men så är det inte, säger avdelningschefen Ingela Broström.

Det märks knappt av att det nyligen ekat tomt i Länsmuseets massiva tegelbyggnad vid Gavleån. En del packlådor skvallrar om sista-minuten-stök, men utöver det är det inget som vid första anblicken vittnar om att museet genomgått sin största renovering sen 1970-talet.

Ingela Broström berättar att medan ventilationssystemet har rustats upp, har man också jobbat hårt med att förbli en del av länets kulturliv.

Både genom att visa upp samlingarna på andra museer, men också genom att omvärdera vems historia det är som berättas.

– Det som var problemet med våra gamla basutställningar var att de var vackra och uppskattade av publiken, men de berättade egentligen bara de kostymklädda grosshandlarnas historia. Var är de gamla? Var är barnen?

Mats Persson som är generalsekreterare för branschorganisationen Sveriges Museer instämmer i att renoveringarna är ett bra tillfälle att omvärdera hur dom historiska skatterna visas upp.

– Museernas stora styrka är deras samlingar. Just det här med autenticitet, att det är de riktiga sakerna med sin historia kopplad till. Samtidigt är det en möjlighet att göra om sina utställningar och gå igenom samlingar för att berätta historien på ett annat sätt.

Och med den tid som nu lagts på att framtidssäkra Länsmuseets relevans i Gävleborg, hoppas Ingela Broström att själva stängningstiden snabbt ska förpassas till historien.

– Det mänskliga minnet är kort. Ungefär som när man gör ett stort inköp så brukar man säga att hålen i plånboken läker, men föremålet har man kvar. Jag tror att man kanske glömmer efter en tid att vi faktiskt hade stängt i 22 månader, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista