Elever och lärare i klassrum, årskurs 1
Gävle kommun ska arbeta för bättre inkludering, bland annat i skolan Foto: Jonas Ekströmer/TT

Domino Kai vill höja romers status i samhället – här är hans idé

0:51 min

I Gävle finna det en romsk minoritet – men fortfarande finns fördomar och många romer känner sig exkluderade av samhället. Det vill Domino Kai, som engagerat sig i romers rättigheter i många år, ändra på.

Domino Kai är före detta gävlebo och chef på det kommunala romska centret i Göteborg, med flera års erfarenhet av arbete med inkludering av romer och deras rättigheter. Han menar att man måste ta bort ovanifrånperspektivet för att få ett lyckat samarbete mellan kommunen och romer.

– Det som håller och har visat sig hålla är när man inkluderar och samverkar med romer från början. Tänk inte för, tänk med – har man det med sig kommer man långt, menar han.

Han var själv med och sjösatte projektet i Göteborg, en av de första pilotkommunerna som började jobba med romsk inkludering. Nu arbetar han som chef på det kommunala romska centret, en av satsningarna projektet utmynnat i.

Domino Kai hoppas på ett mer inkluderande Gävle efter att kommunen blivit en utvecklingskommun.

– När det sker möten, då händer det något med människor, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista