Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kokos- och granbarrstryfflar med Linus

Linus gör Tryfflar
3:20 min
Granskottstryfflar
Granskottstryfflar Foto: Natalie Gerami

Linus Larsson från Söderhamn är plattsättaren som vann "Hela Sverige bakar" 2015. Nu kan vi följa hans bakskola varannan torsdag, här i P4 Gävleborg.

  • 250g hackad mörk choklad (70%)
  • 1,5 dl grädde 
  • 2 msk lönnsirap
  • 1 msk smör 
  • 1 nypa salt 
  • 1 näve granskott 

Rullning 

  • 2 dl strösocker 
  • 1/2 näve granskot 
  • (Mixa allt i en matberedare)

För maximal smak så låt granskotten ligga och dra i grädden. Gärna över natten i kylen. 

  1. Koka upp grädden, lönnsirap och salt.
  2. Häll det genom en sil över den finhackade chokladen. 
  3. Rör tills den är blank och slät utan klumpar. Skulle det bli lite klumpar så värm den på svag värme på spisen. 
  4. Rör sist i smöret. 
  5. Kontaktplasta och ställ den i kylen i minst 4 timmar. 
  6. Rulla tryfflarna till små bollar och rulla dem sedan i sockret. 

Ljus kokostryffel 

  • 250g hackad ljus choklad (ca 35-40%)
  • 1 dl kokosgrädde 
  • 2 msk kokossocker 
  • 1 msk smör 
  • 1 nypa salt 

Rullning

  • Kokos 

Rosta gärna kokosen för att förhöja smaken

  1. Koka upp grädden med socker och salt.
  2. Häll grädden över den finhackade chokladen.
  3. Rör tills den är blank och slät. Skulle det vara klumpar kvar kan du värma på svag värme till klumparna smält. 
  4. Rör sist i smöret. 
  5. Kontaktplasta i minst 4 timmar. 
  6. Rulla i rostad kokos 

Vit tryffel 

  • 300g hackad vit choklad 
  • 1 dl grädde 
  • 1 msk smör 
  • 1 nypa salt 
  1. Koka upp grädden och salt.
  2. Häll grädden över den finhackade chokladen.
  3. Rör tills den är blank och slät. Skulle det vara klumpar kvar kan du värma på svag värme till klumparna smält. 
  4. Rör ner smöret. 
  5. Kontaktplasta i minst 4 timmar.

Natalie Gerami
natalie.gerami@sverigesradio.se
P4 Gävleborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".