Skeppsvrak ska saneras i Östersjön berättar Therese Metz (MP)
Oppositionsrådet Therese Metz (MP) ser "städning" av fartygsvrak som en viktig åtgärd mot miljögifterna i Östersjön. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Storsatsning på städning av sjunkna skeppsvrak

1:23 min

Regeringen med miljöpartiet i spetsen budgeterar nu 600 miljoner kronor på miljöåtgärder i Östersjön. Nästan hälften av pengarna, en kvarts miljard, ska under 10 års tid användas till sanering av skeppsvrak, däribland fartyget Wästanvåg som sjönk utanför Gävle 1965.

Totalt finns 17 000 vrak i svenska vatten varav minst ett 30-tal bedöms så miljöfarliga att de måste saneras. De har det gemensamt att alla sjunkit med miljöfarliga ämnen ombord berättar Therese Metz, miljöpartistiskt kommunalråd i opposition i Gävle.

– Det kan vara litet olika ämnen, med det som ligger här utanför Gävle har många ton dieselolja och salpeter i lasten, berättar hon.

Att dieselolja inte är miljövänligt vet de flesta, men salpeter kan väl inte direkt klassas som ett gift?

– Nej, men däremot bidrar det ju till övergödningen, Östersjöns kanske allra största problem, säger Therese Metz.

Det var alltså en jämförelsevis snäll last som fartyget Wästanvåg gick till bottnen med, när hon sjönk utanför Eggegrund 1965 - inga nervgifter, cancerframkallande tungmetaller eller organiska miljögifter, som i många andra sjunkna vrak.

Men nu ska hon ändå saneras, samtidigt som livet i Östersjön hotas av syrefria djupbottnar, nya hormonstörande miljögifter, gammal hederlig PCB och DDT och av utfiskning. Sanering av vrak kan i det helhetsperspektivet verka som obetydlig miljöåtgärder, men Therese Metz försäkrar att regeringen inte heller glömt de riktigt stora miljöhoten.

– Nej, en annan del av Regeringens miljösatsning är att just sätta in åtgärder mot övergödning. 200 miljoner kronor avsätts för det ändamålet, bara under nästa år.

Samma sak ska även ske lokalt, försäkrar Therese Metz.

– I den röd-gröna budget vi har för Gävle under kommande år finns pengar för åtgärder mot fosfor- och kväveutsläppen, säger hon.

Du tycker alltså inte att städning av gamla vrak är att slänga pengar i sjön?

– Nej, det hör också till de livsviktiga satsningar vi måste göra för att trygga framtiden, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista