Journalisten Frida Boisen talar under #metoo-manifestationen mot sexuella trakasserier och övergrepp som hålls på Segels torg.
1 av 3
Journalisten Frida Boisen talar under #metoo-manifestationen mot sexuella trakasserier och övergrepp som hålls på Segels torg. Foto: Claudio Bresciani/TT
metoo på mobil
2 av 3
Manifestationer hålls över hela landet idag. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Erica Selander och Marit Norén
3 av 3
Erica Selander och Marit Norén är två av personerna bakom initiativet till helgens manifestation i Västerås. Foto: Sveriges Radio.

Manifestationer mot övergrepp i hela landet – bland annat Hudiksvall

På flera platser i Sverige samlas i dag människor för att manifestera mot sexuella trakasserier och övergrepp. Det efter metoo-kampanjen som fått stort genomslag i sociala medier, där kvinnor vittnat om sina erfarenheter av övergrepp.

Tusentals har anmält sitt intresse på Facebook. Den första manifestationen startar på Sergels torg i Stockholm klockan 11 och där kommer bland annat jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) och finalister från Idol att delta.

I Västerås hålls manifestation på Sigmatorget.

– Vi vill göra det synligt att det är många som är utsatta på olika sätt för sexuella trakasserier, övergrepp och våld, säger Marit Norén som är med och arrangerar manifestationen, till P4 Västmanland.

Vid 11-tiden hade ett hundratal människor samlats på Sergels torg i Stockholm och publiken vid scenen växer hela tiden. Det är män och kvinnor i alla åldrar och en hel del barnfamiljer.

I publiken står Oscar Bolyos.

– Det har varit en dålig vecka för män. Den har bevisat att det är kvinnor som gör förändring. Jag är väldigt berörd av det som hänt, säger han om #metoo-kampanjen.

Här hålls manifestationer

Stockholm: Sergels torg, klockan 11.00

Malmö: Möllevångstorget, klockan 12.00

Uppsala: Stora torget, klockan 14.00

Kalmar: Larmtorget, klockan 12.00

Örebro: Våghustorget, klockan 12.00

Umeå: Döbelnspark, klockan 12.00

Hudiksvall: Hudiksvall Centrum, klockan 12.00

Göteborg: Götaplatsen, klockan 12.00

Linköping: Stora torget, klockan 12.00

Västerås: Sigmatorget, klockan 12.00

Visby: Östercentrum, klockan 14.00

Lund: Stortorget, klockan 13.00

Borås: Stora torget, klockan 15.30

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista