Göran räddade 50 passagerare – när busschauffören svimmade

5:19 min

Bussen var på väg hem från Stockholm när chauffören plötsligt svimmade. I 100 km/h blev passageraren Göran Hallqvist en hjälte när han lyckades få tag i ratten och stoppa bussen.

Passagerarna var på väg hem från Stockholm på bussen när det som inte får hända – plötsligt händer. Chauffören svänger av mot rastplatsen Tre ängar i 110 km/h – rakt mot en tankbil som står parkerad där.

Den gamla yrkeschauffören Göran Hallqvist från Gävle märker snabbt att något är fel när chauffören inte saktar ned. Han kastar sig fram, lyckas få tag i ratten och trycker samtidigt ned chaufförens ben för att få ur farthållaren. 

– Jag hörde skrik i bakgrunden, men jag var så koncentrerad på det jag gjorde att jag inte tänkte på det, säger han.

Han lyckas mirakulöst navigera bussen mellan långtradare, ner i diket, upp igen, mellan staket och får till slut stopp på den skenande bussen. På vägen mejar de ner flera lyktstolpar och krossar framrutan. Men förutom en krossad vindruta och några skärskador klarar sig alla passagerare med blotta förskräckelsen.

Flera är dock chockade efter händelsen som kunde ha slutat mycket värre. 

– Jag är bara glad att vi klarade oss allihop. Hade vi kört in i tankbilen hade inte en enda av oss klarat sig, säger Göran Hallqvist.

Efter en stund hämtades de 50 passagerarna upp från platsen med en ersättningsbuss. Busschauffören fördes till sjukhus.

– Nästa gång tar jag nog bilen, säger Göran. 

Klicka på ljudklippet för att höra hela intervjun med Göran Hallkvist!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista