Lena Lindgren från Järbo om Stockholmsresan som blev en skräckfärd

5:44 min

Lena Lindgren från Järbo var påväg hem från Stockholm med sin man och sin 17-årige son på söndagskvällen. De satt och åt lite mat och pratade – när färden plötsligt fick en fruktansvärd vändning.

Lena berättar att hon blev förvånad när hon märkte att bussen började svänga in mot rastplatsen Tre ängar, men hon tänkte inte så mycket på det.

– Chauffören hade sagt att vi inte skulle stanna för någon kisspaus eller så, men jag tänkte att det blev väl ändå. Men sen bromsade han inte. 

Efter det hände allt väldigt snabbt. Chauffören har plötsligt drabbats av akut sjukdom och svimmat. Han har försökt att svänga av mot rastplatsen – men har fortfarande farthållaren aktiverad.  Bussen fortsätter mot rastplatsen i full fart – utan att sakta ned. Några av passagerarna ser nu faran. 

– Det vi såg framför oss var en stor tankbil som stod parkerad i parkeringsrutan. På andra sidan stod det en långtradare, så det var ett litet, litet hål mellan. Jag började skrika, alla började skrika 'bromsa, bromsa' för jag tänkte – vi kommer aldrig igenom. Jag tänkte att vi skulle ramma den. 

För passagerarna ser det ut som att bussen inte kommer att ta sig igenom det trånga utrymmet. Tankbilen kommer närmare och närmare. Alla börjar skrika – och Göran Hallqvist får tag i ratten och försöker styra undan bussen och hejda den från att krascha in i de parkerade fordonen.

Bussen kränger hit och dit på den svängiga rastplatsen, kör ner i ett dike, upp igen och in i flera lyktstolpar. Framrutan och takluckan spräcks och glasskärvor regnar ner över Lena Lindgren och hennes son. 

– Jag såg inte nånting. Jag förstod först inte att det inte var chauffören (som körde, reds anm), men sen såg jag att det var något som var fel. Jag fattar inte hur han lyckades få igenom bussen – i den där hastigheten och hur det svängde.

Lena Lindgren har skickat blommor till Göran Hallqvist, som hon menar räddade hennes och hennes familjs liv.

– Det är helt otroligt. Det är ett mirakel, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista