Dawit Tsada, Sahro Hussein, Mohammad Yousuf, Abdi Ahmed och Emad Hamdo har varit med och bygga sajten informationsoderhamn.se.
Dawit Tsada, Sahro Hussein, Mohammad Yousuf, Abdi Ahmed och Emad Hamdo har varit med och bygga sajten informationsoderhamn.se. Foto: Christian Höijer/P4 Gävleborg

Unik hemsida ska hjälpa till språklig förståelse i Söderhamn

1:41 min

Just nu bygger Söderhamns kommun en unik hemsida med kommuninformation på sex olika språk.

Det är Nicklas Johansson som är idégivare och projektledare för informationsoderhamn.se som lanseras 24 november.

Johansson är tidigare känd för sitt arbete med fotbollslaget Sandarne SIF, laget som räddades med hjälp av spelare med utländsk bakgrund vilket ledde till stor uppmärksamhet i riksmedia.

Trots det kallar han Informationsoderhamn.se för det bästa han varit med och gjort.

 – Det är inte bara de nyanlända som kommer kunna använda den här, utan även skolpersonal, alla som möter nyanlända. Biblioteket är en stor mötesplats där det finns mycket efterfrågan om information.

Finns en sådan här sajt på något annat håll?

– Den finns ingen annanstans. Den är unik.

Det är på Redo, en del av Resurscentrum i Söderhamn, som sajten byggs upp på sex språk. Förutom svenska och engelska så finns de största språken i Söderhamn representerade: somaliska, arabiska samt dari som talas i Afghanistan och tigrinska som talas i Eritrea. 

Omkring 3000 personer i Söderhamn är utrikesfödda. Och behovet av hjälp och stöd att förstå det svenska samhället är stort för den som kommer som nyanländ.

Sahro Hussein kommer från Somalia och hon är en av ett tiotal personer med utländsk bakgrund som varit med och byggt upp hemsidan.

Och hon önskar att sidan hade funnits när hon kom till Söderhamn.

– Jag kom som ensam mamma med ett barn och gravid. Jag sökte en barnmorska men visste inte hur man skulle fylla i blanketten. Så måste det komma en tolk, men tolkar har ofta olika dialekter. Men om man skriver somaliska så kan alla förstå, säger Sahro och tänker på informationsoderhamn.se där alla kommer kunna läsa.

24 november ska hemsidan göras publik. Och Sahro Hussein och hennes vänner på Redo kan knappt vänta på att den ska lanseras.

– Vi är stolta över att ha gjort jobbet. Den behövs och vi gjorde den första sidan, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista