Det blir en manifestation på Torsdag, och många har slutit upp bakom den. Både handlare, föreningar och privatpersoner.
Det blir en manifestation på Torsdag, och många har slutit upp bakom den. Både handlare, föreningar och privatpersoner. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio

Oroligheterna i Sätra engagerar – nu ordnas manifestation

0:30 min

Efter helgens oroligheter i stadsdelen Sätra i Gävle, då det bland annat avfyrades en rödbomb på Sätra Centrum, så anordnas nu en manifestation mot våld och oro.

Det var i Söndags som det avfyrades en rökbengal inne i gallerian på Sätra centrum. I samband med att lokalen rökfylldes syntes ett 20-tal maskerade ungdomar. Och efter helgens händelser så har Sätraborna fått nog.

Det blir en manifestation på Torsdag, och många har slutit upp bakom den. Både handlare, föreningar och privatpersoner. En av dom som kommer vara där är Christian Johansson, han är vuxenvandrare och initiativtagaren bakom Facebook-gruppen "Ett tryggt Sätra" och för honom handlar det om att sätta ner foten.

– Vi vill förekomma allvarligare händelser än vad vi sätt nu på senaste tiden. Mota Olle i grind finns det ett uttryck som heter, vi vill stoppa det här innan det blir för allvarligt.

För dom som bor på Sätra har kvällarna blivit otrygga. Majoriteten av ungdomarna är jättebra och gör bra saker menar Christian Johansson. Men när han nu i helgen gick en vuxenvandring, märkte att stämningen var en annan än vad den brukar.

-Redan på Fredagskvällen fanns det en spänning i luften. Det är ovanligt, men vi blev bemötta med provokation.

Det slängdes smällare och smatterband in genom dörrarna på Sätra Centrum även på Fredagskvällen. Christian Johansson tror att den sista tidens eskalerande aktivitet beror på att ungdomarna tagit till sig negativt av förutfattade meningar, att politiker föreslår att sätta in militär och den bild många har av Sätra, och ungdomarna där.

– Det har stegrat, från att busa och kasta ägg till att kasta smällare och rökbomber. Så man blir ju rädd att det ska ta vägen nånstans så det blir värre säger Christian Johansson, vuxenvandrare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista