Ensamt barn på en lekplats.
Foto: Jessica Gow/TT

Många väljer att inte anmäla av rädsla för hot

1:36 min

Barn som far illa riskerar att inte få den hjälp de behöver. Många som är skyldiga att göra en orosanmälan till socialtjänsten blundar och låtsas inte se av rädsla för hot.

Stödet från chefer är för dåligt när anställda hotas, hävdar Anna som jobbar med barn i en kommun i Hälsingland.

– Det är oerhört vanligt! och det är av den orsaken som man avstår ifrån att anmäla hot. Och det innebär att det är många som skulle behöva få omsorg som inte får det! På grund av rädsla och på grund av för dåligt skydd uppåt.

Socialstyrelsen uppmanar var och en att anmäla vid kännedom att ett barn far illa.Vissa är också skyldiga att lämna in en orosanmälan till kommunens socialtjänst. Det är de som jobbar med barn och unga inom exempelvis förskola, skola eller vården. 

– Å jag vet människor som inte anmäler! På grund av rädsla för hot och trakasserier.

Den som inte anmäler trots skyldighet riskerar att ställas till ansvar för tjänstefel. Ändå finns det dom som låter bli, av rädsla att bli hotade, hävdar Anna och det är något hon inte tycker om.

– Jag tycker det är vidrigt. Det är hemskt! men jag förstår det!

Vad tänker du att det kan leda till för konsekvenser?

– Det är ju hemskt för barna!

Hur ska man göra för att komma till rätta med det här?

– Det måste finnas ett starkt stöd i organisationen, säger Anna och snyftar till.

Är det stora brister idag?

– Ja, oerhört stora brister, när jag pratar med andra människor som jobbar så här i andra kommuner så är det samma sak där.

Varför blir du så ledsen nu?

– Jag tänker på barna! utbrister Anna och snörvlar till och snyter sig. Det suger tag i en (snörvlar). Barn ska inte ha det dåligt i Sverige! Och det är vi vuxna som förgriper oss på dem. Det är inte alltid förövaren utan det är dom som håller tyst, som är dom största skurkarna tycker jag. Men har man inget val och har man en egen familj att ta hand om så väljer man det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista