Sandviks vd Björn Rosengren.
Sandviks vd Björn Rosengren. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sandvik går bättre än väntat

Verkstadskoncernen Sandvik redovisar en vinst före skatt på 3,15 miljarder kronor för tredje kvartalet 2017. Det är en ökning med nästan en miljard kronor jämfört med motsvarande period året före.

Vinsten var bättre än de 2,85 miljarder kronor analytikerna i genomsnitt hade väntat sig, enligt Reuters enkät. Aktien backade ändå på Stockholmsbörsen efter rapportsläppet, en knapp timme efteråt låg den på minus 3 procent.

-Vi tycker att vi har en bra rapport med många ljuspunkter. Orderingången är stark överlag, den är upp 13 procent för gruppen och vi har bra tillväxt egentligen i alla våra tre affärsområden. Dessutom har vi bra tillväxt på alla geografiska marknader. Sedan fortsätter lönsamheten att gå åt rätt håll, säger vd Björn Rosengren på en telefonkonferens.

Men affärsområdet Sandvik Materials Technology tappar jämfört med övriga affärsområden och redovisar en rörelseförlust på 57 miljoner kronor.

Orderingången för den kvarvarande verksamheten hamnade på 21,9 miljarder kronor i kvartalet, en ökning från 19,7 miljarder kronor. Det var något mer än väntat.

Omsättningen steg till 21,6 miljarder kronor, från 19,7 miljarder kronor ett år tidigare,

Sandvik meddelar samtidigt att koncernen har fått en order värd 700 miljoner kronor på sömlösa rostfria rör. Vilket projekt det gäller och vem som är kund avslöjas inte.

Källa:TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".