Yvonne Oscarsson (V) är Omsorgsnämndens ordförande i Ljusdal.
Yvonne Oscarsson (V) är Omsorgsnämndens ordförande i Ljusdal. Foto: Maria Zander/Sveriges Radio, Robin Gustafsson/Sveriges Radio

Ljusdal testar sju timmars arbetsdag

1:26 min

Ljusdals kommun tänker under 2018 testa sju timmars arbetsdagar för personalen på den hårt belastade Individ- och familjeomsorgen.

Framförallt handlar det om att de som jobbar i den hårt belastade Individ- och familjeomsorgen behöver få ökad möjlighet till återhämtning. Därför ska arbetsdagens längd minskas till sju timmar med bibehållen lön. 

Enligt Yvonne Oscarsson (V), ordförande i omsorgsnämnden i Ljusdal, har man tagit inspiration från Östersunds kommun som tidigare infört 6-timmars arbetsdag.

– De signaler jag fått därifrån är att de som jobbar där har mäktat med i princip lika mycket på sex timmars arbetsdag som på åtta. Det beror väl just på återhämtningen. Att man får mer tid med sina barn eller för fritidssysselsättningar. Vi tänkte att vi börjar med sju timmar, säger hon.

Vad har ni fått för respons från dem anställda?

– Man känner sig bekräftad och sedda och att nämnden har förstått att det här har varit en otrolig belastning på den här gruppen, säger Yvonne Oscarsson.

Hur länge tänkte ni prova på det här?

– Vi måste prova såklart och följa upp hur det fungerar, men jag kan tänka mig att om det här slår väl ut så kan man nog överföra det på fler enheter och kanske gå ner ytterligare i arbetstid till sex timmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista