Helene Åkerlind står inne i rådhusets stora entré
Helene Åkerlind (L) tycker det är viktigt att se till att få ut långtidsarbetslösa på arbetsmarknaden. Foto: Felix Blom/Sveriges Radio

Gävle kommun vill skapa 400 nya extratjänster

1:27 min

Gävle kommun vill införa 400 extratjänster fram till 2019. Extratjänsterna är ett sätt att få in nyanlända och långtidsarbetslösa på arbetsmarknaden som ett sätt att motverka utanförskap.

Extratjänsterna är statligt subventionerade arbeten som bland annat riktar sig till nyanlända och långtidsarbetslösa.

Helene Åkerlind (L) tycker det är viktigt att se till att få ut långtidsarbetslösa på arbetsmarknaden.

– Fler kommer att få sin första arbetsplats och kunna komma ut i arbetslivet, säger hon.

Försöken med extratjänster är något som testats tidigare i Gävle, där det i dag finns dryga 70-talet anställda. Även på andra håll i länet har det testats, både i Bollnäs och i Söderhamn.

– Jag har följt hur det gått i Söderhamn och vet att de varit duktiga på att få ut många extratjänster, något som varit ganska trögt i Gävle, säger Helene Åkerlind.

Hur tycker man att det har fungerat än så länge?

– Av dem vi har här så är runt hälften ute i skolorna och där har man fått positiva resultat. De tycker det är positivt att få exempelvis rastvakter i skolan som kan vara med bland elever och stötta lärare.

Målet är att 250 tjänster ska inrättas redan till i juni 2018 och att de främst ska gå till personer som idag har försörjningsstöd.

– Vi har en hög arbetslöshet. Tar vi inte hand om våra Gävlebor som står långt från arbetsmarknaden eller behöver språkträningen så riskerar man att stå utanför arbetsmarknaden i över ett år. Gör man det så är det väldigt svårt att komma in på arbetsmarknaden, säger Helene Åkerlind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista