På bilden syns den gamla Läkerolskylten, som åter skall lysa över Brynäs.
1 av 4
Den gamla Läkerolskylten skall åter lysa över Brynäs. Foto: Felix Blom / Sveriges Radio
Projektledare Lars Bergmark framför ett staket intill gamla Läkeroltomten.
2 av 4
Projektledare Lars Bergmark tycker att det ger det nya bostadsområdet en egen identitet om industrikulturen bevaras. Foto: Felix Blom / Sveriges Radio
Översikt över Läkerolfabrikens två kontorsbyggnader i tegel som kommer bevaras.
3 av 4
De klassiska kontorsbyggnaderna i tegel kommer bevaras för det nya bostadsområdet, men den moderna blå-gröna tillbyggnaden i mitten kommer jämnas med marken. Foto: Felix Blom / Sveriges Radio
En del av det industribråte som tidigare fanns i fabriken.
4 av 4
En del av det industribråte som tidigare fanns i fabriken. Den enorma silon till höger rymde en gång allt socker som gick åt i fabriken. Foto: Felix Blom / Sveriges Radio

Bostadsområdet Godisfabriken ska resa sig ur Läkerolfabrikens ruiner

4:38 min

Läkerolfabrikens gamla byggnad i Gävle plockas just nu ner för att göra plats för ett nytt bostadsområde, där man sparar delar av det som varit. Hand i hand med sin historia kommer det nya området att heta Godisfabriken.

Den gamla Läkerolfabriken i Gävle plockas just nu ner och bostäder ska ta över fabriksbyggnadens plats där det tidigare tillverkats halstabletter. Men innan det blir tal om inflyttning på Läkeroltomten är det dags att riva ner delar av det gamla godishuset.

Men enligt projektledaren Lars Bergmark är det inte bara tal om att plocka fram den stora svarta rivningskulan och jämna rasket med marken, utan det är viktigt att det sker på ett effektivt och miljömedvetet sätt.

– Man river väldigt miljövänligt nuförtiden. Allt material rivs i fraktioner och sorteras. All metall återvinns och så mycket som kan återvinnas gör det. Nu har vi startat den utvändiga rivningen av industribyggnaderna efter att det invändiga rivandet hållit på i ungefär en månad, säger han.

När rivningsarbetet är färdigt så påbörjas uppförandet av dem runt 700 lägenheter som kommer utgöra det nya bostadsområdet som passande nog får namnet "Godisfabriken". Det planeras också för att bli plats för livsmedelsbutik, restauranger och annan verksamhet i området.

– Vi vill verkligen att det här ska bli en levande stadsdel och koppla ihop Brynäs med Gävle strand och ån, säger Lars Bergmark.

Trots rivning och nybygge så kommer en del saker bevaras för att tillvara på den historia som finns på Läkeroltomten. Bland annat kommer de gamla kontorsbyggnaderna av tegel behållas och den gamla Läkerolskylten kommer tändas för att åter lysa upp i natten.

– Det ger området en karaktär och en identitet att behålla dem gamla byggnaderna och bevara en del av industrikulturen som funnits här. Hela Brynäs var industriområdet från mitten av 1800-talet och ända till i dag. Vi vill att det här ska bli ett ställe man pratar om och som man skickar vykort i från.

Hör hela intervjun i ljudklippet ovan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista