Malin Hermansson, vd på Wij Trädgårdar.
1 av 2
Malin Hermansson, vd på Wij Trädgårdar. Foto: Ockelbo kommun
Tulpaner vid Wij Trädgårdar. Foto: Tomas Groop / Sveriges Radio
2 av 2
Tulpaner i blom på Wij trädgårdar i Ockelbo. Arkivbild. Foto: Tomas Groop / Sveriges Radio

Wij trädgårdar kan läggas ner – har ekonomiska problem

1:34 min

Trots att besökarna fortsätter att komma så fortsätter också de ekonomiska problemen för Wij trädgårdar i Ockelbo. Nu skjuter kommunen till 900.000 kronor extra som ska räcka till mars nästa år. Sedan avgörs ödet för verksamheten.

Igår beslutade en enig kommunstyrelse att skjuta till extra driftsstöd på 900 000 kronor till i mars. Då ska framtiden för Wij trädgårdar avgöras. 

Det ena alternativet är att utveckla verksamheten, och det andra är att genomföra en så kallad kontrollerad avveckling, skriver Ockelbo kommun på sin hemsida.

– Vi behöver också gå igenom våra verksamhetsmodeller, vår organisationsstruktur och hitta aktörer vi kan växa tillsammans med. Det ekonomiska läget är ansträngt, vi har en tunn ekonomi, säger Wij Trädgårdars vd Malin Hermansson.

Trots att Wij Trädgårdar varje år lockar över tio tusen besökare så är ekonomin så illa att hela verksamheten hotas av nedläggning. 

På drygt tio år har Wij Trädgårdar i Ockelbo fått närmare 50 miljoner kronor genom olika bidrag från bland annat EU, statliga institutioner, fonder och kommunen. Det visar en rapport som stiftelsen sammanställt.
Det senaste driftstödet som Ockelbo kommun beviljade på 1,9 miljoner för vardera 2016 och 2017 har inte räckt till.

VD Malin Hermansson vill inte ge några exakta siffror på underskottet, utan säger så här:

– Det är inga stora pengar det rör som om man jämför med ett medelstort företag, säger hon.


Fram till mars månad ska nu verksamheten utredas för att fullmäktige sen ska kunna fatta ett nytt beslut om fortsatt kommunalt stöd. Faktum är att det görs två utredningar:

– Den ena handlar om att utveckla verksamheten, att utvärdera potentialen som finns. Och sen har vi en annan separat utredning som går ut på att se vad som händer om vi avvecklar verksamheten. Om vi ska finnas kvar måste vi göra något annorlunda, säger Malin Hermansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista