Transportutbildning i Ljusdal skjuts på framtiden – trots stort intresse

1:28 min

Många elever i Ljusdal vill gå ett nytt transport- och lastutbildningsprogram på Naturbruksgymnasiet. Men ovissheten om Slottegymnasiets framtid har satt käppar i hjulet.

Eftersom Slottegymnasiets framtid är under utredning och pengar ska sparas blir det ingen ny utbildning under kommande läsår, trots att det finns ett stort intresse.

– Jag tycker det är synd att det inte blev ett beslut eftersom det här är en utveckling av hela Slottegymnasiet. Vi behöver utveckla och ha de utbildningarna som ungdomarna vill ha, säger Stig Martinsson som är biträdande rektor på Naturbruksgymnasiet.

Utbildningsnämnden vill att programutbudet hädanefter ska riktas mot utbildningar som intresserar ungdomar och tar hänsyn till kompetensförsörjningen i kommunen.

Och intresset för en transport- och lastutbildning verkar vara stort. När skolan frågade kommunens niondeklassare om gymnasievalet fick eleverna välja tre program de var intresserade av.

– Vi hade 85 elever som visade intresse för den här utbildningen och ville ha mer information så intresset är jättestort, säger Stig Martinsson.

Det finns underlag i elevantalet alltså?

– Ja absolut, och vi tänkte ju starta i mindre skala med bara tio elever under första året.

Förhoppningen är att utbildningen ska ge skolan ett bra komplement till den befintliga maskinförarutbildningen för skogsbruk och locka ytterligare elever till skolan.

Ljusdal skulle i så fall bli den tredje orten i landet som kan erbjuda den typen av utbildning.

Det saknas cirka 3600 yrkesförare i landet, och det behövs ungefär 350 nya förare per år för att fylla branschens behov.

– De elever som går ut transporttekniskt på andra orter får jobb dagen efter så det finns väldigt goda förutsättningar, säger Stig Martinsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista