Niklas Folkegård, P4 Gävleborgs länskorrespondent, framför P4 Gävleborg- loggan.
Niklas Folkegård är satiriker och krönikör. Foto: Martin Svensson / P4 Gävleborg
Krönika: Niklas Folkegård

Mjölksvindeln i Gävle

"Istället för att gå ihop med Arla har nu Gefleortens slagits ihop med Allra, det där skandalomsusade pensionsbolaget"
2:44 min

Förra veckan godkände Konkurrensverket sammanslagningen mellan Gefleortens Mejerier och Arla. Det trodde Gefleortens. Men i Gävle är det ingen som orkar kontrollera.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.


För några år sedan såldes containerterminalen i Gävle Hamn till turkiska Yilport. I förra veckan avslöjade Dagens Nyheter att kontrollen hade varit dålig vid försäljningen. Kvittot hade blivit avrivet snett, och kunden hade fått för mycket växel tillbaka. Dessutom fanns det risk att köpet hade påverkats av ryska intressen – te, cirkus och balett.

Sånt har inte på en containerterminal att göra.

I måndags flyttade mejeriet all keso till en hemlig depå i Dubai.

Kontrollen borde ha varit bättre, men dålig kontroll har blivit en grej i Gävle. Folk ser sig inte om när de går över gatan, de köper kläder utan att prova dem och de kryssar sina deklarationer utan att stämma av med kontrolluppgifterna.

Kontrollproblemet finns i hela samhället. Lyset har varit kvar på efter Gävle Kommuns fullmäktigemöten. Den som gick sist har inte gjort någon kontroll. Hela kommunen ligger egentligen ett par decimeter längre österut än vad som står i kartböckerna, och kommunstyrelsens
radarpar Inger Källgren och Helen Åkerlind är egentligen två gubbar – Kjell Gren och Åke Lind – som har klätt ut sig till kommunstyrelse. Men i Gävle är det ingen som orkar kontrollera.

Hör hela Niklas Folkegårds krönika genom att klicka på ljudklippet! 

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".