Anna Wijk, lagkapten i innebandylandslaget.
Anna Wijk, lagkapten i innebandylandslaget. Foto: Ville Vuorinen/IFF

”Jag förstår att det är lätt att fastna i det”

2:21 min

Världens bästa innebandyspelare Anna Wijk älskar att titta på sport av alla slag, men också att spela på matcher.

– Jag förstår att det är lätt att fastna i det, säger Anna Wijk. 

En undersökning från Karolinska institutet visade att spelmissbruk är vanligt bland elitidrottare i Sverige. Fyra till fem spelare i varje lag inom ishockey, fotboll, innebandy och basket har problem med spelande och risken att hamna i problemspelande är större bland manliga elitidrottare och idrottsgymnasieelever än bland genomsnittet av befolkningen, visar undersökningen. Världens bästa innebandyspelare, Anna Wijk från Sandviken, spelar mycket.

– Ja, det gör jag. Det är spänningen. Jag älskar att titta på sport; fotboll, hockey, bandy. Jag har en bror som spelar bandy och en pojkvän som spelar hockey så jag älskar att kolla på all form av sport och då blir det den här extra spänningen om man har tippat lite. Så ja, jag tycker det är kul.

Läste du nyheten om undersökningen som visade att det är vanligt med spelmissbruk bland elitidrottare?

– Ja, jag är fullt medveten om det. Med landslaget har vi gjort en undersökning och jag har full kontroll på mina vanor.

Men Wijk förstår också riskerna, säger hon.

– Jag kan förstå att man hamnar där faktiskt. Man tänker att man börjar spela för lite pengar så blir det mer och mer och mer, man fastnar och ska vinna tillbaka förluster, så jag förstår att det är lätt att fastna i det. Det handlar ju om att ha kontroll på sina egna spelvanor.

Vad har du för egna gränser?

– Äh, det är små summor så det är inga problem.

Det är framför allt bland manliga hockeyspelare som siffrorrna var som mest alarmerande.

– Det är klart att de har så mycket pengar så de har råd att spela bort flera tusen. Men med oss som inte tjänar så mycket pengar så tänker man att om jag tippar lite så kanske jag kan bli rik på det i stället, att man kan hamna i den fällan. Att jag har inte så mycket pengar men jag kan spela upp mina pengar i stället. Det har två sidor.

Vad tänker du kring det?

– Jag tänker att det kan vara lätt att hamna i det. Att man tänker så och det är farligt. Börjar men väl tänka så, så är det lätt att man fastnar där och så är man uppe i väldigt stora summor.

Hör i en längre intervju Anna Wijk också om:

  •  Sina nya uppdrag – som lagkapten i landslaget och som lärare.
  •  Att omnämnas som världens bästa spelare.
  •  Skadan som höll henne borta från början av säsongen och som   fortfarande stör henne.
  •  Att ha varit frisk och skadefri i 5 år innan det.
  •  Sitt första VM - för åtta år sedan.
  •  Det VM som väntar senare i år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista