Lars-Göran Wadén, kommunikatör för Funk i 4D.
1 av 2
Lars-Göran Wadén, kommunikatör för Funk i 4D. Foto: Catrin Landén/P4 Gävleborg
Kajsa Berner och Cissi Bostrand har undersökt tillgängligheten i Gävle och fick berätta om det på Gasklockorna under onsdagen.
2 av 2
Kajsa Berner och Cissi Bostrand har undersökt tillgängligheten i Gävle och fick berätta om det på Gasklockorna under onsdagen. Foto: Catrin Landén/P4 Gävleborg

Funk i 4D gör kultur tillgänglig för fler

2:17 min

Just nu pågår arrangemanget Funk i 4D på Gasklockorna i Gävle. Det är ett turnerande två dagars arrangemang med bland annat seminarium, teater och workshops om mänskliga rättigheter.

Gävlebon Lars-Göran Wadén är kommunikatör för arrangemanget som han beskriver så här:

– Vi jobbar med att göra kultur tillgänglig för fler. Själv föreläser jag också om att tillgänglighet kan skapa tillväxt.

Vad vill ni uppnå med arrangemanget?

– Vi stör oss på att man som blind bara generellt kan se en av 20 uppsättningar för att det är den som är syntolkad, eller som döv att man bara kan ta del av en föreställning som är teckentolkad. Vi vill baka in tekniker i kulturen för att göra den tillgänglig för fler så att helst alla kan se alla föreställningar, säger Lars-Göran Wadén som arbetat fram Sveriges mest tillgängliga föreställning "Riv murarna".

Funk i 4D har skapats av Kulturens Bildningsverksamhet i samarbete med Amatörteaterns Riksförbund och har beviljats stöd från Allmänna Arvsfonden.
Det hela kommer också att filmas och så småningom resultera i en handbok för tillgängliga scenföreställningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista