Ghaith Al-tameemi
Ghaith Al-tameemi är med i SSU Ockelbo och han har ambitioner att ge sig in i kommunpolitiken. Foto: Per Rinaldo / SR

Brist på politiker i småkommunerna

1:46 min

Det blir allt svårare att hitta nya politiker i de mindre kommunerna i Gävleborg. Det kan leda till en maktkoncentration av gamla politiker.

Det säger bland annat Einar Wängmark, gruppledare för Socialdemokraterna i Ovanåker.

– Alla partier har samma problem att det försvinner medlemmar och det leder till en maktkoncentration. Det är samma person på flera platser.

Det minskade intresset för politik skapar fler problem än bara en maktkoncentration. Till exempel är de kommunala bolagsstyrelserna i Gävleborg mer ojämställda än rikssnittet, och det beror enligt många politiker på en brist på kvinnor i partierna.

– Vi försöker hela tiden rekrytera kvinnor, personer av annan härkomst och framför allt ungdomar. Utan ungdomar och nyrekrytering så kommer partierna dö ut, så är det bara, säger Einar Wängmark.

Kennet Hedman är gruppledare för Moderaterna i Ljusdal och han tror att utsattheten för politiker avskräcker många att engagera sig.

– Som politiker så är du utsatt mycket idag. Du blir hånad lite grann och det är sällan man som politiker får beröm, säger han.

Men det finns unga som är intresserade av politiken. 18-årige Ghaith Al-tameemi från Ockelbo är med i SSU och han säger att andra ungdomar ibland har en felaktig bild av politik.

– När jag säger att jag ska på medlemsmöte så tror de att vi ska sitta runt ett bord med massa pålästa universitetsfolk och diskutera budget och stora reformer. Vi gör visserligen det, men inte på den nivån man gör i riksdagen.

Så det är mer på en lokal nivå?

– Absolut lokalt, och mer specifikt för oss unga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista