Ett kollage med bilder på dom som var på manifestationen
1 av 2
Drygt hundra Sätrabor var på plats utanför Sätra centrum för att säga nej till våld och otrygghet. Foto: Felix Blom/Sveriges Radio
Hassan Mohammed som håller i en lapp ed texten stoppa våldet
2 av 2
En av dom som höll tal under kvällen var Hassan Mohammed från den Somaliska föräldraföreningen i Sätra. Foto: Felix Blom/Sveriges Radio

Sätraborna satte ner foten – manifestaterade för trygghet i stadsdelen

0:40 min

Under torsdagskvällen samlades ett hundratal personer utanför Sätra Centrum i Gävle för att vara med i manifestationen för ett tryggare Sätra. Efter den senaste tidens oroligheter i stadsdelen kände många att det var dags att säga ifrån.

Redan innan den utsatta tiden för den tysta manifestationen vid Sätra centrum så var många Sätrabor på plats. Dom hjälptes åt att ställa i ordning högtalare, hänga upp banderoller och tända marschaller. Och när klockan slog sex så tändes ett 30-tal facklor framför dom drygt hundra Sätraborna som kommit för att säga ifrån mot oroligheterna och våldet som eskalerat under dom senaste månaderna.

I skenet från fackelbärarnas facklor kunde man se hur talarna en efter en pratade om vikten av sammanhållning. Att det räcker nu, att alla tillsammans måste hålla ögonen öppna och att man gemensamt måste börja ta ansvar för att säga ifrån när barn och unga gör något som inte är okej.

En av dom som höll tal under kvällen var Hassan Mohammed från den Somaliska föräldraföreningen i Sätra. För honom var kvällen en viktig markering för att Sätra inte ska bli som andra oroliga och utsatta områden i landet.

– Vi vill inte att det här området ska bli som till exempel Rinkeby, det började på samma sätt. Ungdomar som gjorde lite grejer men som ingen sa någonting åt.

Det som Hassan Mohammed hoppas att manifestationens deltagare ska ta med sig hem är förståelse. En förståelse av att alla kan göra någonting åt saken. 

– Jag hoppas man sätter sig ner med sina barn, pratar med dom och berättar hur man får och inte får bete sig. Jag tror det skulle bli mycket bättre då, säger Hassan Mohammed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista