Med tåguppropet vill nu Centerpartiet engagera landets pendlare att sätta ner foten mot förseningarna.
Med tåguppropet vill nu Centerpartiet engagera landets pendlare att sätta ner foten mot förseningarna. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio

Centerpartiet kräver bättre punktlighet i tågtrafiken

Caroline Schmidt (C): Vi gillar att åka tåg i Sverige, men som det är nu så litar vi inte på tågen
1:16 min

Med sin landsomfattande kampanj Tåguppropet vill nu Centerpartiet få landets pendlare att säga ifrån mot förseningar och få igenom en förändring.

Problemet beror på att underhållsarbetet av järnvägen har underprioriterats under en lång tid och leder till förseningar menar Caroline Schmidt, oppositionsråd för Centerpartiet i Hudiksvalls kommun.

– Vi är bland de sämsta i Europa med att hålla tiderna, man litar inte på tåget längre. Istället tar man bil eller buss, och det blir inget hållbart samhälle då tycker vi, säger Caroline Schmidt.

Extra drabbade är invånarna längs Ostkustbanan, menar hon. Där blir det stora förseningar eftersom det inte finns något dubbelspår och ingen möjlighet att köra tåg på det ena spåret medan det andra underhålls.

– Just nu som exempel står tågen still här på stationen i Hudiksvall för ett underhållsarbete, kommer inte röra sig fören i eftermiddag. Hade vi haft två spår där så hade vi kunnat fortsatt att köra tågen, säger Caroline Schmidt.

Med tåguppropet vill nu hon och Centerpartiet engagera landets pendlare att sätta ner foten mot förseningarna, genom att skriva under deras digitala namninsamling. Listan kommer senare att lämnas till landets infrastrukturminister Tomas Eneroth.

– Det här handlar om en folkrörelse, vi gillar att åka tåg i Sverige. Men som det är nu så litar vi inte på tågen, och åker därför mindre och mindre tåg, säger Caroline Schmidt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".