Barn som läser och kvinna med ljus hår.
Tinne Wennerholm hoppas att barnen ska tycka att det är roligt att läsa böckerna. Foto: SÖREN ANDERSSON / TT

Ny satsning på högläsning – böckerna barn inte får missa

1:34 min

Att läsa högt för små barn är både nyttigt och roligt. Det tycker Region Gävleborg som tillsammans med länets bibliotek nu gör en satsning på läsning för de riktigt små barnen.

 – Det är jätteroligt. Vi har jobbar mycket med barn språkutveckling och nu får vi en extra skjuts, säger Tinne Wennerholm, bibliotekskonsulent på Region Gävleborg.

Häftet Böckerna du inte får missa - 50 böcker att läsa innan du fyller sex år innehåller förslag på 50 böcker som passar för barn mellan 3 och 6 år och finns på flera olika språk. 

När hälften av böckerna är lästa får barnet en gåvobok och ytterligare en när hela lista är avprickad. Barnet uppmuntras också att tycka till om böckerna genom att rita en glad eller sur mun.

I häftet finns också tips för att göra lässtunden roligare. För det ska vara kul säger bibliotekskonsulenten Tinne Wennerholm:

– Det hoppas jag att de här barnen som får det här materialet ska tycker att det är roligt. Även när de börjar skolan och uppåt.

Varför är det viktigt?

– Det är ju viktigt för barns språkutveckling.

Att läsa högt för små barn ger stor effekt visar forskning. Högläsning under uppväxten ger en 17-åring ett ordförråd på 50 000 ord, vilket krävs för att förstå en dagstidning. Det kan jämföras med 15 000 ord som är ordförrådet hos en 17-åring, som inte blivit läst för.

– I slutändan är det en demokratifråga. Att man har ord så att man vågar uttrycka sig, säger Tinne Wennerholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista