Bodil Valero (MP)
1 av 2
Bodil Valero (MP) Foto: FREDRIK PERSSON / TT
Jytte Guteland
2 av 2
Jytte Guteland Foto: TT/Fredrik Persson

EU-parlamentariker från Gävle stoppad i Marocko

Bodil Valero (MP): Det är väldigt kränkande
0:29 min

En grupp med fem EU-parlamentariker stoppades i Marocko när de ville resa in i det ockuperade Västsahara. En av dem är miljöpartisten Bodil Valero från Gävle.

– Det är väldigt kränkande att komma dit, vi kommer som parlamentariker dessutom. Vanligtvis brukar man komma in i vilket land man än kommer till och det brukar vara välkommet för att man kommer för att ta reda på hur situationen är i ett land, säger Bodil Valero (MP).

Det var under fredagseftermiddagen som politikerna blev stoppade av personal på en flygplats i Marocko. I gruppen ingick de två svenska politikerna Jytte Guteland (S) och gävlebon Bodil Valero (MP), samt spanska politiker från olika block.

– Vi ville åka och se hur det ser ut i landet eftersom Marocko och Västsahara är två territorier. Men den här resan ville uppenbarligen inte Marocko att vi skulle företa så vi blev stoppade och fick inte gå av planet, säger Jytte Guteland.

Personal ropade ut i högtalarna att marockanska medborgare var välkomna av, följt av turister. Sedan satt endast de fem parlamentarikerna kvar. Då kom en marockansk representant ombord på planet och sade att de inte var välkomna, berättar Guteland. Samtidigt vaktade militär utanför.

– Jag blev kränkt och tyckte att det var något som jag inte hade föreställt mig, även om det finns personer i Marocko som vill hålla hemligt det som är i Västsahara. Jag tycker det är helt häpnadsväckande, säger hon.

Bakgrunden är ett handelsavtal mellan EU och Marocko som Marocko vill ska omfatta även Västsahara. Enligt en EU-dom krävs samtycke från det västsahariska folket för att avtalet ska gälla området, men något sådant samtycke finns inte. Denna fråga upprör marockanerna som hade velat se en bredare uppgörelse.

- De vill ju inte ha dit folk som kan se vad som verkligen pågår, säger Bodil Valero (MP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".