Heta känslor på Solgläntan i Söderhamn

1:23 min

Omvårdnadsnämnden i Söderhamn måste spara 54,5 miljoner kronor och detta kommer bland annat innebära att Solgläntan, som är en träffpunkt för seniorer, måste stänga.

– Det här är en katastrof, säger Ove Ericsson, som besöker Solgläntan flera gånger i veckan.

På Solgläntan i Söderhamn har föreningen Väntjänsten seniorkafé och anordnar bland annat gymnastik, föreläsningar, konserter och bingo. Träffpunkten för seniorer är öppen fem dagar i veckan men nu är det snart slut på det. Sparkraven gör att omvårdnadsnämnden har beslutat att säga upp den lokal som Solgläntans verksamhet hålls i vilket nu hotar verksamheten.

– Jag blir väldigt ledsen av det här. Det sämsta som kan hända en människa är att ingen frågar efter en. Och har man inte varit här på några dagar så träffar man alltid på någon som frågar hur det är och varför man inte varit här. Jag tror inte att de som bestämmer förstår vad det här betyder för en del av oss, säger Ove Ericsson.

Väntjänstens ordförande, Gunnel Söderberg, hoppas nu att kommunen ska kunna hjälpa dem med en annan lokal.

– Jag förstår att de inte kan betala 30 000 kronor i månaden för den här lokalen när det bara blir vi kvar här nu, säger hon.

Omvårdnadsnämndens ordförande, Katarina Hedberg (S), har förståelse för att stängningen av Solgläntan upprör de äldre och hoppas att de ska kunna hitta en lösning på lokalfrågan.

– Jag hoppas verkligen att vi kan lösa det här. För deras verksamhet är ytterst viktig, säger Katarina Hedberg (S), ordförande för omvårdnadsnämnden i Söderhamns kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista