Erika Ågren står framför sin kakelugn
Ett gammalt hus har många saker att säga menar Erika Åberg. Oavsett om det är ett stort slott, en herrgård eller ett vanligt dussinhus. Foto: Felix Blom/Sveriges Radio

Erika Åberg från Hedesunda berättar hemmens historier

1:49 min

Ett gammalt hus kan säga mer än bara knarr. I morgon har tv-serien Det sitter i väggarna premiär för sin tredje säsong, även denna gång med Erika Åberg från Hedesunda som programledare.

I programmet går historikern Christopher O'Regan och byggnadsantikvarien Erika Åberg igenom historierna som hus runt om i landet har att berätta. Från nordligaste Norrland och till södra Skåne har dom rest för att berätta historierna som inte finns nedtecknade i kyrkböcker och gamla företagsregister, utan såna historier man bara hittar nedskrivna bakom tapetlager eller under ekgolven.

Ett gammalt hus har många saker att säga menar Erika Åberg. Oavsett om det är ett stort slott, en herrgård eller ett vanligt dussinhus. Fynden har varit många genom åren och ger en bild av hur smaker har förändrats, men också vad man har trott på genom tiderna.

– Ibland kan man ju hitta en massa gamla skor i en trossbotten som en skrockfull gåva som ska bringa tur, eller många barn till dom som bor i huset, säger Erika Åberg.

Det är inte bara historier som berättas utan Erika Åberg hjälper också deltagarna i programmet att ta tillvara på inredningsdetaljer som redan finns i huset. Intresset för återbruk i inredning har enligt Erika Åberg äntligen tagit fart på riktigt. 

– Nu börjar man se ett intresse för att inreda gamla hus på dom gamla husens egna villkor och tänka långsiktigt, inte bara två år utan vad som ska fungera i kanske tjugo år, säger Erika Åberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista