pumpa
1 av 2
Arkivbild. Foto: Johanna Lill-Inger Karlsson / Sveriges radio

Misstänkt bombbälte var Halloweenkostym

Mikael Hedström: "Den såg väldigt naturtrogen ut"
3:11 min

Det bombliknande föremål som en kille i Bomhus i Gävle poserade med på sociala medier igår visade sig vara en del av en Halloweenkostym.

Killen hade gjort vad som liknade ett bombbälte med hjälp av bland annat jord och kablar.

Att polisen valde att evakuera flera boende i Bomhus samt kalla dit tekniker menar polisens presstalesperson, Mikael Hedström, var nödvändigt eftersom de av bilden inte kunde avgöra huruvida bältet var äkta eller inte.

– Vi såg väldigt allvarligt på det här och tog hjälp av specialister som tittade på bilden. Man kunde inte direkt säga att det här var en ofarlig sak utan den såg väldigt naturtrogen ut, säger Mikael Hedström.

Polisen inledde en förundersökning på förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. När polisen åkt ut till den adress i Bomhus där den misstänkte bor, påträffades killen utanför hemmet och greps odramatiskt.

I förberedelse för att polisens bombgrupp skulle anlända för att undersöka det bombliknande föremålet, evakuerades de boende på adressen. Väl på plats kunde bombgruppen konstatera att det rörde sig om en attrapp.

Vad är hans förklaring till att han har den här attrappen?

– Förklaringen är att det just nu är Halloween och ett antalet ungdomar tycker om att skrämma varandra. Han hade ingen avsikt att hota någon på något sätt. Han skulle bara klä ut sig och han tillverkade den själv.

Räcker det med att lägga ut en bild av det här slaget i sociala medier för att bli brottsmisstänkt?

– Ser man bilden så är det väldigt likt. När vi får utlåtanden från vår egen expertis om att det här ser väldigt likt ut en skarp laddning så måste vi agera fram tills att vi kan konstatera att den är ofarlig, säger Mikael Hedström.

Hör hela intervjun med Mikael Hedström i ljudklippet ovan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".