Peter Sund, verksamhetschef för ambulansen i Gävle.
Peter Sund, verksamhetschef för ambulansen i Gävle. Foto: Per Rinaldo/Sveriges Radio

Regionen backar om de kritiserade ambulansjourtiderna

Peter Sund, chef på Region Gävleborg: Vi har lyssnat
0:54 min

I ett helt nytt avtal backar Region Gävleborg från den omstridda jourtjänstgöringen för ambulanspersonalen. Det var SVT Gävleborg först med att rapportera om.

Jourtjänstgöringen ledde till starka protester och uppsägningar när den infördes i fjol, men nu ska den alltså tas bort helt och hållet. Arbetstiden sänks också för ambulanspersonalen.

– För den enskilde medarbetaren innebär det en sänkning av tiden man är på jobbet med cirka 20 timmar i månaden, säger Peter Sund, chef för ambulansverksamheten inom Region Gävleborg.

Utöver att arbetstiden sänks så kommer det heller inte att läggas ut någon mer jour än den som tidigare funnits inom ramen för arbetspass som överstiger 20 timmar.

För Region Gävleborg innebär det nya avtalet att 14 års arbetskrafter måste anställas. Men det vägs mot att regionen i framtiden hoppas kunna klara sig klara sig utan dyr hyr-personal.

– Jag hoppas, och har upplevt också att det här tas emot försiktigt och positivt, säger Peter Sund, chef för ambulansverksamheten inom Region Gävleborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".