På Socialstyrelsens hemsida finns information om orosanmälan.
På Socialstyrelsens hemsida finns information om orosanmälan. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Viktigt med rutiner för orosanmälan

1:24 min

Det är allvarligt när socialtjänsten inte får kännedom om barn som far illa. Det säger Åsa Furén-Thulin sektionschef för vård och omsorg på Sveriges kommuner och landsting.

Med anledning av gårdagens nyhet att flera som har en anmälningsskyldighet låter bli att göra en orosanmälan på grund av rädsla för hot och för dåligt stöd från chefer säger Åsa Furén-Thulin på SKL att det är viktigt att det finns rutiner på arbetsplatsen.

– Framför allt tänker jag att på skolor och förskolor där barn finns, att det är oerhört viktigt att arbetsledningen är observant på om personalen behöver handledning och stöd i anmälningssituationer. Varje arbetsplats behöver upparbetade rutiner i samband med att en anmälning övervägs.

Personer som jobbar med barn och unga, exempelvis inom skola, förskola eller vård har skyldighet att göra en orosanmälan till socialtjänsten om de misstänker att ett barn far illa. Och information hur en orosanmälan ska gå till finns att hämta hos Socialstyrelsen.
Enligt Anna som vi kunde höra igår så känner hon till de som inte anmäler både av rädsla för hot och att de inte har stöd av chefer.

– Det är oerhört vanligt. Det innebär att många som skulle behöva omsorg inte får det.

Men det finns lösningar tycker Åsa Furén-Thulin på Sveriges kommuner och landsting.

– Man kan också ringa in socialtjänsten och be om en anonym konsultation och diskutera en anmälan. Personalen behöver ha ett nära stöd av sin chef och av andra kollegor också. Jag vet arbetsplatser där det varit svåra anmälningar där det varit flera i arbetsgruppen som stått bakom anmälan och där man skickat in den tillsammans med sin chef.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista