Emilia Sjöholm står med ansiktsmask i sin fransstudio
På limburkarna som står i Emilia Sjöholms salong är det tydligt utmärkt att limmet innehåller cyanoakrylat och inte får komma i kontakt med huden eller ögonen. Foto: Felix Blom/Sveriges Radio

Franslim kan vara farligt – om det inte hanteras korrekt

1:46 min

Under tisdagen rapporterar SVT nyheter om riskerna med fransförlängningslim, och kemikalieinspektionen riktar nu kritik mot tillverkarna för att inte ha en tillräcklig produktinformation på förpackningarna.

Konsekvensen av att franslim inte används korrekt har varit att flera fått kraftiga allergiska reaktioner. Emilia Sjöholm är utbildad fransstylist i Gävle och tror att mycket av skadorna uppstår när fransförlängningarna utförs av personer i hemmiljö utan diplom.

– Det är ju väldigt vanligt tyvärr, man ska kolla upp den fransstylisten man går till, det är jätteviktigt.

På limburkarna som står i Emilia Sjöholms salong är det tydligt utmärkt att limmet innehåller cyanoakrylat och inte får komma i kontakt med huden eller ögonen. Men i en kontroll som kemikalieinspektionen utfört bland limtillverkare så saknade 14 av 25 burkar på marknaden en tillräcklig produktbeskrivning.

Det är skillnad på lim och lim menar Emilia Sjöholm. För att få köpa in limmet som hon dagligen använder när hon gör förlängningar så måste du till det företag som säljer produkten visa upp att du har diplom och behörighet att utföra arbetet. Tillsammans med limmet kommer utöver informationen på flaskorna också broschyrer med information om skötsel och användning.

Den typen av flaskor går inte att få tag på från seriösa tillverkare utan diplom om behörighet, men det finns andra vägar. Via olika internetbutiker kan du ändå enkelt från utlandet köpa franslim med cyanoakrylat och få det hemlevererat.

– Det är jättesynd att den här svarta marknaden finns, för dom svartmålar ju oss som är seriösa inom yrket, säger Emilia Sjöholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista