Biogastankning. Foto: Andreas Apell/TT
En bil tankas med biogas. Foto: Andreas Apell/TT

Söderhamn vill ta tillvara på Gästriklands biogas

0:54 min

Söderhamn griper nu in och försöker göra något åt att den biogas som tillverkas av hushållsavfall i Gästrikland eldas upp till ingen nytta.

Eftersom det saknas både biogasmackar och biogasfordon är efterfrågan på gasen dålig, men det ska det bli ändring på lovar Magnus Flyckt, ordförande i det kommunala infrastrukturbolaget Söderhamn Nära.

– Vi fattade igår beslut om att förlägga en biogasmack i Söderhamn, så där kommer det finnas både biogas men också snabbladdning för elbilar.

Macken öppnas inte bara för att ta tillvara på Gästriklands överflöd utan också för att bredda valmöjligheten bland drivmedlen i kommunen och ge Söderhamnarna ett alternativ till bensin och diesel. 

När macken står färdig och Söderhamnsborna kan använda det nya drivmedlet från Gästrikland är fortfarande oklart då något bygglov fortfarande inte är sökt eller beviljat. Men Magnus Flyckt tror på snabba tag.

– Jag hoppas att det ska finnas en mack någon gång under första halvan av 2018, säger Magnus Flyckt, ordförande i Söderhamn Nära.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista