Stadstrafik i Gävle
Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio

Kommunalråden vill samarbeta med yrkesförare för att förbättra Gävles trafiksituation

1:05 min

Ett ökat samarbete med stans yrkesförare kan vara lösningen på att förbättra Gävles trafiksituation framöver.

Att Gävles busschaufförer i sitt arbete tvingas köra över sammanlagt uppemot fyra miljoner farthinder om året är något som blivit ett arbetsmiljöproblem.

Centerns Kommunalråd Margaretha Wedin vill se ett ökat samarbete med yrkesförare för att lösa problemen.

– Vi vill lyssna på yrkesförarna först och höra med dem om vad som fungerar och hur vi kan utveckla våran stad för att den ska funka för alla. Men det kostar också väldigt mycket pengar att göra det här, så vi måste titta på vad vi kan fokusera på om vi ska förändra saker, säger hon.

Miljöpartiets kommunalråd i opposition, Therese Metz, ser också fördelen med ett samarbete om hur stadstrafiken ska utformas, men säger att det kan krävas obekväma åtgärder, och det inom kort.

– Jag vill se ett Gävle som är mer möjligt för cyklister och gångtrafikanter. Vi står inför den största klimatutmaningen som vi någonsin haft. Vi måste våga vara politiskt modiga och fatta obekväma beslut, men det är bråttom, säger Therese Metz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista