Två barn som spikar upp sina teser på kyrkporten
1 av 5
Efter föreställningen får alla besökare spika upp sina teser på en kyrkport. Foto: Jonas Forsberg
En bild på barnen på scen
2 av 5
Föreställningen behandlar ämnen som man normalt inte förknippar med en barnkör. Foto: Jonas Forsberg
Prästen Leif Nahnfeldt och projektledaren Linnea Manzanares står och spikar upp sina teser på en kyrkport
3 av 5
Föreställningen behandlar ämnen som man normalt inte förknippar med en barnkör. Foto: Anton Leck/Sveriges Radio
Barnen sjunger i kör
4 av 5
Nu har boken Martin Luther - Barnen berättar blivit ett sångspel som under Onsdagskvällen har premiär på Tomaskyrkan i Gävle. Foto: Jonas Forsberg
En bild på barn boken Martin Barnen Berättar
5 av 5
Nu har boken blivit ett sångspel som under Onsdagskvällen har premiär på Thomaskyrkan i Gävle. Foto: Anton Leck/Sveriges Radio

Barnen berättar om Martin Luther, kärlek och orättvisor

Linnea Manzanares, projektledare: Barn har en stor förmåga att hantera både sorg och glädje
1:24 min

Under gårdagen var det 500 år sen Martin Luther spikade upp sina 95 teser på kyrkans port. Och under Onsdagskvällen sjunger barnkören på Thomaskyrkan ut Martin Luthers budskap.

Maktmissbruk och barnmisshandel var två orättvisor som Martin Luther arbetade hårt mot, hans egen barndom och uppväxt var starkt präglad av dem bägge. Och när prästen Leif Nahnfedlt fick frågan om att vara med och skriva en barnbok om Martin Luthers liv ville han tillsammans med sina medförfattare skildra hela hans liv och ur ett barns perspektiv.

– Han var med om rätt så mycket aga och misshandel så vi har försökt att berätta hans liv ur ett barns perspektiv men som också ska ha bäring på barns upplevelser idag, säger Leif Nahnfedlt.

Berättelsen skildrar hur läsaren som i boken besöker Martin Luther då han inte är hemma möts av hans barn, och man då får istället hans livshistorier berättade av just barnen.

Nu har boken blivit ett sångspel som under Onsdagskvällen har premiär på Thomaskyrkan i Gävle. Där är boken istället omarbetad till sånger som barnen, blandat med talade repliker bjuder besökarna.

Föreställningen behandlar ämnen som man normalt inte förknippar med en barnkör, men Linnea Manzanares som är projektelade för "Friheten finns – ett sångspel" tycker att det är viktigt att låta barn berätta om orättvisor och missförhållanden som också i stor grad även påverkar dem.

– Jag tror att det är vi vuxna som stället till det och tror att det är mycket mer komplicerat att prata om. Barnen är ju i det, och har en mycket större förmåga att hantera både sorg och glädje.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".