Christian Rosenqvist pekar på sitt huvud fullt med hår.
1 av 3
Christian åkte till Turkiet för att göra sin hårtransplantation. Foto: Natalie Gerami / Sveriges radio
Christian Rosenqvist berättar om sin hårtransplantation i turkiet
2 av 3
Christian Rosenqvist berättar om sin hårtransplantation Foto: Natalie Gerami / Sveriges radio / Privat
tunnhårigheten blev bara värre.
3 av 3
Tunnhårigheten blev bara värre. Foto: Natalie Gerami / Sveriges radio

Christian tröttnade på att vara skallig – gjorde hårtransplantation i Turkiet

Christian Rosenqvist: Alla har vi drömmar på något sätt
16 min

Christian Rosenqvist från Gävle åkte till Turkiet för att genomföra en hårtransplantation. Han menar att det kan vara svårt för män att tala om – men själv är han helt öppen med ingreppet han gjort för att motarbeta sin flint.

Christian Rosenqvists håravfall började med att han i ung ålder fick sjukdomen psoriasis. Genom solterapi lyckades han bearbeta bort en del av sjukdomen på kroppen, men hårbotten var fortfarande ett problem.

– Uv strålning och sol är ju det bästa, förr i tiden fick du solresor och det finns idag solterapibehandlingar att få via Landstinget, säger Christian Rosenqvist.

 Christians hjässa började bli allt mer kal och efter några år eskalerade håravfallet dubbelt så mycket, något som till en början inte oroade eftersom det fanns en bra hårväxt på sidorna av huvudet som gick att använda till att täcka dom allt mer kala ytorna med.

– Man blir duktig på att kamma hår, lite Donald Trump stil på håret och det funkar ju jätte bra, när det inte blåser och regnar, säger Christian Rosenqvist och skrattar.

 Efter en resa till Dubai med dåliga väderförhållanden bestämmer sig  Christian tillslut för att göra en hårtransplantiation. Av en bekant blir han rekommenderar en klinik i Turkiet som erbjuder en operation på tio timmar som han beskriver noggrant.

– Dom tog 50 gram fett och sen körs allt i en centrifugering, samtidigt som man lyfter svålen ifrån skallbenet och injekterar den här blandningen. Man gödslar en ny gräsmatta helt enkelt.

Lite tuffare, lite hårdare. Det är ord som sammanfattar en uråldrig bild utav hur en man ska vara och Christians öppna berättelse om skönhetsoperationer är ovanlig, men han tror att den bilden kan förändras, att vi blir mjukare och vi bryr oss mer om oss själva.

 – Det var en naturlig del av mig, kan man förändra någonting som känns bättre så ska man naturligtvis göra det, det gäller alla, menar Christian Rosenqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".