Ljushårig kvinna med svart tröja.
Annika Lundqvist, som är avdelningschef för Internationella kontoret, tror att internationellt samarbete kommer bli ännu viktigare i framtiden. Foto: Christine Odén/Sveriges Radio

Gävles partnerskap med Buffalo city – en liten del i det internationella arbetet

1:48 min

För andra gången i år besöker en delegation från Buffalo city i Sydafrika Gävle den här veckan. Nästa år avslutas det kommunala partnerskapet, men det betyder inte slutet för Gävle kommuns internationella arbete.

– Partnerskapet med Buffalo city har varit jätteviktigt för oss och vi har gjort mycket bra saker inom det, men det är en väldigt liten del i det internationella arbetet, säger Annika Lundqvist, avdelningschef på Gävle kommuns internationella kontoret.

Gävle kommuns partnerskap med Buffalo city inleddes 2002 och totalt har 29 projekt genomförts, bland annat ett ambulans-och ett energiprojekt.

Sammanlagt har projekten kostat drygt 20 miljoner kronor. Pengarna kommer från Sida och den svenska biståndsbudgeten, som i år ligger på 46 miljarder kronor. Gävle kommun har själv stått för en del kringkostnader.

– Syftet är att titta på olika delar där vi kan lära av varann. Målet är att bli bättre på saker och ting, vi ska nå ungdomarna och de ska nå oss, säger Lena Hernandez Modin, är projektledare för det pågående ungdomsprojektet, Youth engagement.

Ungdomsprojektet kommer att bli partnerskapets sista. Men det internationella samarbetet kommer att fortsätta och bli ännu viktigare i framtiden menar Annika Lundqvist på Internationella kontoret:

– Vi hänger ihop med resten av världen vare sig vi vill det eller inte och det utmaningar vi står inför är inte bara våra egna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista