Familjen Ingeroth, Emilia, Natali och Mikael  brinner för bandyn.
Familjen Ingeroth, Emilia, Natali och Mikael brinner för bandyn. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Dambandyn i Hälsingland läggs på is

1:38 min

Det enda damlaget Bollnäs team Hälsingland fick inte ihop tillräckligt med spelare den här säsongen. Ett gemensamt beslut togs att lägga ned laget.

Elitsatsningen på dambandyn i Hälsingland har lagts på is. Inför den här säsongen har det enda laget, Bollnäs team Hälsingland lagts ned.

Trots samarbete mellan de fyra klubblagen i Hälsingland så har det inte ens gått att få ihop tillräckligt med spelare till ett lag.

Systrarna Ingeroth i Bollnäs, 16-åriga Natali och 18-åriga Emilia är besvikna över att de fyra föreningarna inte satsat mer på att få fler flickor att spela bandy.

– Det känns som jag och Natali växte upp med alla och att laget blev äldre men det fanns... jag lovar det finns tjejer som vill spela bandy och som är yngre än oss! Men det finns inget intresse från nån att ta tag i det, säger Emilia.

– Vi har nästan alltid kommit i andra hand. Vi har fått byta om ner i ishallen istället för uppe i gula huset. Inte fått så mycket serverat för oss, menar Natali.

Bland de fyra Hälsingeklubbarna är det omstart som gäller. I Bollnäs finns några flickor i de yngsta åldrarna i bandykul. Broberg/Söderhamn startade från noll för ett par år sen och i Edsbyn har mammor engagerats för att få flickor till bandyn.

För närvarande är det Ljusdal som har den största satsningen med en träningsgrupp med 20 aktiva flickor i en ganska stor åldersspridning från 7 till 15 år.

Någon elitsatsning för damer finns inte längre i Hälsingland, konstaterar Mikael Ingeroth som tränade Bollnäs team Hälsingland.

– Dambandyn i sig kommer att ligga väldigt lågt under några år. För pratar vi omstart så är det flickor i sex- till tioårsåldern just nu, säger Mikael Ingeroth.

För systrarna Natali och Emilia Ingeroth, som ville fortsätta spela bandy innebar nedläggningen av Bollnäs team Hälsingland ett klubbyte till Sandviken.

– Jag brinner för sporten! Jag älskar att känna vinden och isen under skridskorna. Det är fantastiskt! utbrister Emilia.

– Jag tycker också det är fantastiskt kul och att spela med sin syster är alltid något speciellt, tycker Natali.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista