Magnus Nyhlén är läkare, grundare och VD på företaget mindoktor.se som tar emot samtal från patienter via textmeddelanden telefon och videosamtal.
Foto: Daniel Nilsson/TT

Digitala vårdtjänster väntas bli fler i Gävleborg

Margareta Danelius, chefläkare: Det blir lättare för patienten
1:52 min

Möjligheterna att via en videolänk träffa en läkare online kommer snart bli betydligt fler i Gävleborgs län. Just nu ligger nämligen flera pilotprojekt i startgroparna.

Capio är en av de hälsocentraler som planerar att lansera en digital vårdtjänst i länet under 2018.

Margareta Danelius, chefläkare för capio vårdbesök online, har varit med och startat upp tjänsten i Skåne och hon ser flera fördelar.

– Det blir mycket lättare för patienten. De slipper gå till vårdcentralen, slipper gå och smitta ner andra i väntrummet och vi kan använda våra fysiska resurser till de som behöver det. Vissa patienter känner sig också mer fria att berätta och visa saker digitalt, säger Margareta Danelius.

Förutom Capio har bland annat Aleris specialistvård i Bollnäs digitala läkarbesök på gång och inte minst Region Gävleborg för de regionalt drivna hälsocentralerna.

– Det här kan vara ett sätt att möta de behov som finns, säger Roger O Nilsson som är divisionschef, Medicin-Psykiatri, inom primärvården i Gävleborg.

Men det finns också de som är kritiska till digitala läkarbesök.

Bland annat Rurik Bertil Löfmark som är f d överläkare och docent i medicinsk etik. Han tror nämligen att risken för felbedömningar kommer att öka när den fysiska kontakten inte längre finns med i ekvationen.

– Man kan inte lyssna på hjärtat och man kan inte lyssna på lungorna. På sikt så är det ju bättre med säkerhet än snabbhet, säger Rurik Bertil Löfmark.

Kritik angående feldiagnotisering och felaktig utskrivning av antibiotika har redan riktats mot bland annat den nuvarande jätten på området KRY.

Men Margareta Danelius på Capio, understryker att det idag finns tydliga riktlinjer för digitala vårdmöten som Capio följer.

– Mötet styrs av en väldigt stram medicinsk process, och våra läkare får inte gå ifrån det. De får inte göra saker digitalt som kräver en fysisk undersökning, säger Margareta Danelius.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".