Efterfrågan på internet på äldreboenden runt om i Gävle kommun är stor. Foto: Jessica Gow / Scanpix
1 av 2
OBS Arkivbild. Foto: Jessica Gow/Scanpix
Lena Isokivelä är förvaltningschef
2 av 2
Lena Isokivelä, biträdande förvaltningschef för Omvårdnad Gävle Foto: Felix Blom/Sveriges Radio

Demensboende i Gävle Lex Sara-anmäls efter att två boende påträffades nakna

2:02 min

En händelse på ett demensboende i Gävle där två av de boende påträffades nakna i den enes säng har nu Lex Sara-anmälts av Omvårdnad Gävle.

Anledningen till anmälan ska vara att den ene demenspatienten under tillfället inte var med på det som skedde. Händelsen har trots det inte polisanmälts och den biträdande förvaltningschefen för Omvårdnad Gävle, Lena Isokivelä menar att det inte är en våldtäkt som skett.

– Nej det är inte tal om en våldtäkt. Däremot att enskilda personer på vårt boende fattar tycke för varandra och får en relation är inget ovanligt. Det är något som vi i vanliga fall inte lägger oss i. Men i det här fallet handlade det om att båda parter inte var lika villiga, säger Lena Isokivelä.

Men är inte det vad våldtäkt är?

– Nu är inte jag expert på våldtäkt och det är inte heller det vi utreder utan vi gör ju då en Lex-Sara och då pratar vi om allvarliga avvikelser, säger Lena Isokivelä.

Varför polisanmäldes det inte?

– Det kan man ju tycka vore självklart att kommunen har en skyldighet att göra, men vi har ju sekretess att ta hänsyn till. Det framgår också tydligt i lagstiftningen att vi ska alltid beakta den enskildes vilja och i det här läget handlar det om att diskutera med de närstående. Och i det här fallet så är det kompetenta, insatta anhöriga som har gjort den bedömningen att de inte vill polisanmäla, och det måste vi respektera, säger Lena Isokivelä.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista