Madeleine Karlström är ledare för flickbandyn i Edsbyn där hennes två döttrar Lovisa och Lilly är med och tränar.
Madeleine Karlström är ledare för flickbandyn i Edsbyn där hennes två döttrar Lovisa och Lilly är med och tränar. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Så har Edsbyn lyckats få fler flickor att börja med bandy

1:12 min

För två år sedan beslutade sig Edsbyns IF sig för att göra en satsning på flickbandyn och rekryterade fler ledare varav några mammor.

Just nu är det ett omtag bland bandyföreningarna i Hälsingland när det gäller flickbandyn. 

Klubbarna har varit för dåliga på att få flickor att spela bandy och inför den här säsongen fick damlaget på seniornivå i Hälsingland, Bollnäs Team Hälsingland lägga ned.

– Bandy är för alla och ingen killsport. Jag hoppas att alla klubbar i Hälsingland gör en tjejsatsning, säger Madeleine Karlström.

Hon spelade själv i Edsbyns damlag för åtta år sedan. Nu är hon en av ledarna i klubbens satsning på att få fler flickor att spela bandy och hon tror det är viktigt att det finns kvinnliga förebilder.

– Det tror jag är viktigt. Om jag ser på mina flickor så säger de att de vill spela bandy som mamma, säger Madeleine Karlström.

– Jag vill att det ska finnas tjejlag, säger hennes ena dotter Lovisa, 8 år, som tränar bandy tillsammans med sin syster Lilly, 6 år. Och de är inte ensamma.

För två år sedan såg Edsbyn att det knappt fanns några flickor som spelade bandy längre efter att seniorlaget för damer lades ned 2009. 

Klubben beslutade att göra en riktad satsning på flickorna genom att bjuda in dem till Välis bandyskola och att de har en egen grupp där. Efter det har det blivit fler och fler flickor berättar Madeleine Karlström.

– Det spred sig och efter varje träning kom det fler och fler. Det blir en trygghet att de vet att när de kommer ner och ska träna så gör de det i sin flickgrupp, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista