En grupp ungdomar på kvällen
Sandvikens IF och Sandvikens kommun ska hjälpas åt att göra stan tryggare. Foto: Annika af Klercker / SvD / TT

Både vuxna och ungdomar känner sig otrygga – nu tar Sandviken tag i problemet

1:04 min

Sandvikens kommun och Sandvikens IF går nu ihop i ett försök att hålla stadens gator lugna med hjälp av Cityvärdar, dom vill på så sätt öka en större trygghet för invånarna i kommunen.

Sandviken ha blivit otryggt, det tycker både vuxna och ungdomar som upplever en ökad oro efter att Sandvikens nya centrum blivit en alltmer populär mötesplats. Stora ungdomsgrupper tillbringar kvällar och eftermiddagar inne i city och behovet av en förhöjd trygghet har nått Sandvikens kommun som tillsammans med Sandvikens IF bestämde sig för att börja patrullera stadens gator.

Jonas Andersson från Sandvikens IF/framsteget som har fått i uppdrag att utbilda Cityvärdarna som bland annat kommer att få lära sig konflikthantering och hjärt-och lungräddning, understryker att det viktigaste är att vara närvarande och finnas till som en bra vuxen förebild. 

– Vi vill absolut inte jaga något ungdomsgäng, dom ska också känna att vi är där för dom.

Nu ska kvällarna betryggas och tillsammans ska minst fyra anställda med hjälp av spelare och tränare från Sandvikens IF finnas till i centrum om kvällarna. Det är ett privilegium att både tränare och spelare kan medverka, menar Jonas Andersson.

– Det är jätte viktigt! Många ungdomar är fotbollsintresserade och Förhoppningsvis så kan dom se upp till dom här spelarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista