Galvån
1 av 2
Galvån mynnar ut mot Ljusnan. Foto: Kristian Bruce Bolinder/Sveriges Radio
Sofie och Jonas är biolog och fiskevårdare
2 av 2
Biologen Sofie Zetterlund och fiskevårdaren Jonas Engberg vid Galvån i Bollnäs kommun. Foto: Kristian Bruce Bolinder/Sveriges Radio

Stort intresse för möte om Galvåns framtid

1:22 min

Länsstyrelsen i Gävleborg och Bollnäs kommun vill återställa delar av Galvån till sin forna glans. Igår genomfördes ett samråd där många invånare hade frågor.

I går hade Länsstyrelsen i Gävleborg ett samråd med markägare kring Galvån i Bollnäs. Frågorna från sakägarna var många, men Bollnäs kommuns fiskevårdare Jonas Engberg ser det som positivt.

– Vi fick många viktiga och bra synpunkter från sakägare och boende här efter ån som har renderat i en lista med saker som vi måste titta på och utreda vidare i en framtida miljökonsekvensbeskrivning, säger Jonas Engberg.

Kan man säga att ni stötte på motstånd?

– Nej, det vet jag inte om jag skulle säga. Jag tycker att vi fick många bra synpunkter. En del baseras på oro vilket jag kan förstå. Jag tycker det är bra att man tar upp saker som man gjorde igår. Det är viktigt för att det ska bli ett bra resultat i slutändan, säger Jonas Engberg.

Vad är markägarna oroliga för?

– Hur det här kan påverka höga flöden, om de får problem med översvämningar och det var en hel del frågor kring om det kan påverka jordbruksmark negativt till exempel, säger Jonas Engberg.

Syftet med insatsen är att återställa Galvån genom att lägga tillbaka de stenar som togs bort för att underlätta för flottningen.

I samband med det tänker även Länsstyrelsen ansöka om att få riva den redan halv raserade Holmodammen. Förhoppningen är att dessa åtgärder ska gynna fisk och annat levande i och omkring ån.

– Det ökar ju produktionen av insekter, växtlighet, bottendjur, allt, säger Sofie Zetterlund som är biolog i Bollnäs kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista