David Hammarberg
David Hammarberg Foto: Privat

David Hammarberg är årets Reinostipendiat

”Känns helt fantastiskt”
2:52 min

Varje år delas ett stipendiim ut till minne av cirkuskonstnären Reino från Bohuslän. I år går det till David Hammarberg från Gävle. David drömmer om att någon gång kunna återuppväcka cirkusen i Furuviksparken.

– Det känns helt fantastiskt, säger David Hammarberg.

I dag, på Reinodagen, tar han emot stipendiet i samband med en cirkusföreställning på Bohusläns museum. 10 000 kronor får han ta emot.

– Det ska jag använda till att resa utomlands och träna eller till rekvisita som är dyrt, säger han.

Stipendiet delas ut till cirkuskonstnären Reinos minne. Reino framträdde som linsdansare och akrobat och tillhör legendarerna bland svenska cirkusartister med en världsomfattande karriär bakom sig.

Reino, eller Karl Otto Hilding Andersson som han egentligen hette, avled i november 2011 nyss fyllda 90, men hans gärning lever vidare. Hans cirkuselev Johanna Abrahamsson har instiftat Reinodagen för att ära hans minne.

David Hammarberg har också en dröm om att få igång den nedlagda cirkusen i Furuviksparken och där kunna utbilda framtida cirkusartister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".