Karin Forslunds döttrar Kerstin Johansson och Maysan Säärela
Karin Forslunds döttrar Kerstin Johansson och Maysan Säärela Foto: Privat

Bilden på deras döda mamma stals – användes i rasistisk artikel

4:21 min

Hennes blåslagna ansikte har spritts på sociala medier de senaste dagarna – med påståendet att hon blivit misshandlad av "asylinvandrare". Men bilden och artiken är falsk – bilden föreställer i själva verket Maysan Säärelas mamma, som dog 2014.

På sociala medier har en artikel med rubriken "Stina 85 år blev misshandlad av tre asylinvandrare i Jordbro utanför Stockholm" spridits. Men bilden föreställer inte "Stina 85" utan Karin Forslund från Söderhamn – som avled på ett boende 2014.

Nu har Maysan Säärela och hennes systrar polisanmält mannen som spred den falska artikeln. 

– Det är så fruktansvärt – att man utnyttjar en kvinna som ville förbättra världen till att istället skapa hat, säger hon till P4 Gävleborg. 

– Hon hade blivit chockad och arg och hade hon fått tag i den här personen hade hon slagit honom med paraplyt och kört på honom med rullstolen. Mamma stod för allas lika värde, hon var en omhändertagande människa, säger Maysan Säärela. 

Bilden på deras mamma är stulen från en artikel ur Hela Hälsingland. Fotot togs efter det att Karin Forslund ramlat och slagit sig på ett servicehus i Söderhamn där hon bodde.

I ljudklippet kan du höra hela intervjun med Maysan Säärela. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista