Pengar. Foto: Christine Olsson/TT.
1 av 3
Arkivbild Foto: Christine Olsson/TT.
Karin Snell
2 av 3
Karin Snell, kommunikatör Hudiksvalls kommun Foto: Hudiksvalls kommun
Bashar och Ranim med sin son
3 av 3
Bashar och hans familj kommer från Syrien och de fick hjälp av Hudiksvalls kommun att starta en egen biltvätt. Foto: Hudiksvalls kommun

Tre kommuner i Hälsingland får miljonbidrag för att hjälpa nyanlända att starta företag

Karin Snell, kommunikatör: Vi ska göra det enklare helt enkelt
0:52 min

Nu ska det bli lättare för nyanlända att starta företag i Hudiksvall, Söderhamn och Nordanstig.

Kommunerna får nämligen 9.2 miljoner kronor från Tillväxtverket att dela på för att fler människor med invandrarbakgrund ska starta stabila företag.

– Vi har jobbat för det här i över ett halvår och nu har det rasslat till så det känns toppen, säger Karin Snell som är kommunikatör på Hudiksvalls näringslivsbolag.

Varför får ni de här pengarna från Tillväxtverket?

– De ser också ett behov. De som kommer till Sverige idag kommer liksom inte in i vårat byråkratiska system. De vet inte riktigt hur man startar ett företag. Det har också visat sig att väldigt många av de nyanlända som kommer redan är entreprenörer i sina hemländer, men när de kommer hit så tas den chansen bara bort, säger Karin Snell.

Hur ska pengarna användas?

– Vi ser ju att en nyanländ som vill starta företag behöver få mycket mer tid i rådgivningen. Så att egentligen är det bara en massa tid vi lägger på de här personerna. Det kommer pengarna att gå till. Att anställa mer folk som ska jobba med det här under tre år och sen att vi också lägger mer tid. Vi ska göra det enklare helt enkelt, säger Karin Snell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".