Idyllen i Gubbäck är hotad om Trafikverket väljer alternativ 7:2 när nya riksväg 56 ska byggas. Otroligt att man inte hittat en bättre sträckning, säger Fredrik Wallner.
Idyllen i Gubbäck är hotad om Trafikverket väljer alternativ 7:2 när nya riksväg 56 ska byggas. Otroligt att man inte hittat en bättre sträckning, säger Fredrik Wallner. Foto: Ingegerd Sörgard, Sveriges radio

Fäbodidyll hotas av nya väg 56

"Otroligt att man lyckas pricka den enda öppna platsen"
1:56 min

Nu närmar sig beslutet om var nya väg 56 mellan Hedesunda och Gävle ska byggas.  

En som väntar extra spänt på beslutet är Fredrik Wallner. Ett av vägalternativen går rakt över hans fäbod.

Frågan om väg 56 har diskuteras länge men om några veckor ska det slutliga beslutet komma. Så sent som i somras fanns tre tänkbara alternativ till ny dragning av väg 56 kvar i diskussionen, men nu står valet mellan bara två alternativ. Båda innebär att vägen får en helt ny sträckning mellan Brunn i Hedesunda och E4:an.

Alternativ 7:1 mynnar vid Spängersleden, och alternativ 7:2, som man började utreda för bara ett par år sedan, går längre söderut, rakt över Gubbäck, där Fredrik Wallner äger en liten stuga och lite ängsmark.

– När jag tittar på kartan och ser det gröna havet av skog här omkring så kan jag inte förstå att man lyckas pricka den enda plats som har öppen mark, ängar och även kulturlämningar efter de människor som bott här i hundratals år, säger han.

Trafikverkets utredning säger att alternativet 7:1, som ansluter till Spängersleden, blir billigast och ger kortast restid. Men både Gävle kommun och Region Gävleborg vill ha det nya alternativet 7:2, som ansluter till E:an längre söderut och kan förlängas till Bomhus och Skutskär. Om det alternativet vinner berörs 21 fastigheter, många med åretruntboende och några med sommarstugor som i Gubbäck.

Fredrik Wallner tycker att det är en ovärderlig miljö som då förstörs.

- Det märks ju att människor bott och verkat här i flera hundra år. Det är en annan naturtyp, med stora gamla lövträd och mycket hackspettar, och andra fåglar trivs ju här också, säger han. 

– Enligt förslaget kommer vägen att gå rakt över Gubbäck, i den här kanten, och sedan fortsätter den bortåt och rakt över de andra husen som finns här, totalt fem stugor är det väl. Glamsänget och Bondglamsen har man också lyckats hitta på kartan i ett för övrigt grönt hav.

Fredrik Wallner är kritisk både mot att han och övriga berörda fastighetsägare inte fått någon information direkt från Trafikverket om alternativ 7:1, och mot att beslutet inte kommer att kunna överklagas.

Han är också kritisk till motiveringen till att förslaget har utretts, nämligen kommunens önskan att vägen ska knytas ihop med en planerad ny sträckning av väg 76 mellan Furuvik och E4. Den vägen är långt ifrån färdigplanerad.

– Det känns som om man borde invänta hela planen så att man har en länk till 76:an klar för sig i sinnevärlden innan man börjar bygga 56:an här, säger han.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".