Divisionschef  Roger O Nilsson tänker spara miljoner. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
1 av 2
Divisionschef Roger O Nilsson tänker spara miljoner. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio Foto: Region Gävleborg
Geriatrik 3
2 av 2
Divisionschef Roger O. Nilsson. Foto: Tomas Groop / Sveriges radio

Kostnaderna för inhyrd personal fortsätter att öka för Region Gävleborg

1:00 min

Region Gävleborgs kostnader för inhyrd vårdpersonal fortsätter att öka, enligt nya siffror från Sveriges Kommuner och Landsting.

Gävleborg är ett av flera landsting i Sverige där kostnaderna för hyrpersonal inom hälso- och sjukvården fortsätter att öka, trots gemensamma nationella insatser. 

Enligt Roger O. Nilsson, divisionschef inom Region Gävleborg så beror ökningen huvudsakligen på ett oväntat förhöjt behov av inhyrda sjuksköterskor.

– Vi har huvudsakligen jobbat med inhyrningen på läkarsidan men nu ser vi att det ökar också mycket på sjuksköterskesidan, vilket gör att vi måste sätta in insatser även på dem här grupperna, säger han.

Hur har det gått med målet att minska på hyrpersonal?

 – Vi lyckas på vissa delar och vi måste ta omtag på andra där vi har fått ökade kostnader där vi inte hade så stora kostnader innan. De har kommit upp på andra ställen och då måste vi sätta in nya aktiviteter där, säger Roger O. Nilsson.

Region Gävleborg har ingått en överenskommelse med Sveriges kommuner och landsting och har en målsättning att bli oberoende av inhyrd personal i slutet av nästa år.

Det här kommer att lyckas inom vissa områden till exempel medicinverksamheterna i Gävle och Hudiksvall säger divisionschef Roger O Nilsson.

Men han tror inte att det kommer lyckas i alla delar.

– Jag tror att vi kommer ha ett större oberoende på helheten om ett och ett halvt år. Däremot ska målsättningen vara att om vi inte klarar det till 2019 så ska vi fortsätta jobba med frågan successivt framöver med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista