Alexandra Gard säger att det är brådskande att något görs åt personalsituationen på Migrationsverket i Söderhamn.
1 av 2
Alexandra Gard säger att det är brådskande att något görs åt personalsituationen på Migrationsverket i Söderhamn. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
Migrationsverket i Söderhamn.
2 av 2
Migrationsverket i Söderhamn. Foto: Christian Höijer/P4 Gävleborg

Hård kritik mot ledningen på Migrationsverket i Söderhamn

1:31 min

Personalen på Migrationsverkets enhet i Söderhamn upplever en svår situation just nu.

Totalt har sju chefer lett arbetet på bara två år – och flera sjukskrivningar gör arbetet tufft för de som arbetar.

– Medarbetarna säger att de uppgivna, vi har svårt att få gehör från vår ledning. Medarbetarna vittnar om att de är eller är på väg att bli sjukskrivna och de söker nya jobb för att de inte orkar vara kvar, säger Alexandra Gard som är arbetsmiljöombud.

Migrationsverkets kontor i Söderhamn hanterar bland annat ekonomi och boendefrågor till samtliga omkring 1500 asylsökande i Hälsingland. Alexandra Gard beskriver en arbetssituation där personalen helt enkelt inte klarar av att sköta sitt jobb.

– På ett sätt så påverkar det de asylsökande som vi jobbar emot, samtidigt så är det en psykisk påfrestning för alla vilket också påverkar ens privatliv.

Alexandra Gard säger att ledningen behöver bli mer lyhörd och låta medarbetarna vara delaktiga i planeringen av verksamheten. Kontoret har också plågats av alla chefsbyten säger hon.

Samtidigt syns en liten förbättring sista veckorna då initiativ till arbetsmiljöåtgärder har vidtagits.

– Sedan dess har arbetsgivaren varit mer på tårna. Men många mår redan dåligt, vi behöver hantera det här på en gång, säger hon.

Magnus Önnestig är regionchef på Migrationsverket Mitt:

– Det är inte länge sen jag själv var uppe på enheten för att träffa personalen och höra deras bild. Vi håller på att titta på hur vi kan flytta arbetsuppgifter mellan olika enheter för att skapa gynnsammare förutsättningar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista